Книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” представят в Сливен
Книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” представят в Сливен / Дарик Сливен, архив

Най-новата книга на проф. дин Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” ще бъде представена днес, 18 юни, в РБ „Сава Доброплодни” в Сливен.

Проф. дин Иван Стоянов е водещ изследовател, преподавател по история на Българското възраждане във ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”- Велико Търново. Научните му интереси са в областта на политическата история на Българското възраждане и първите години от развитието на Княжество България.

В монографиятата си „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” проф. Стоянов осветлява отделни спорни въпроси,  свързани с дейността на Апостола. Без да изневерява на академичния си подход, със силата на фактите и на автентичните документални извори, на основата на критичното осмисляне на вече постигнатото от българската историопис, той проследява как се раждат митовете за Левски, оборва някои от наложилите се във времето клишета в оценките, убедително се противопоставя на фалшификациите и на преекспонирането на неверни или недоказуеми твърдения.

 

Представянето е с начален час 17,00 ч. и ще се проведе в Читалня №2 на библиотеката.