Иванка Денева и социалният проект „Целебната сила на изкуството
Иванка Денева и социалният проект „Целебната сила на изкуството / Личен Архив

Писателката Иванка Денева започна интересен социален проект, като идеята е чрез творческо общуване с възрастните хора и тези със заболявания да се спомогне досега им с литературата като едно от средствата с ярко емоционално и познавателно въздействие върху съвременника. Книгата може да спомогне за преодоляване на трудностите от различен характер, причинени от болест, социалната среда и бюрократичните пречки пред хората в рискови моменти от живота им, убедена е Иванка Денева.

Проектът „Целебната сила на изкуството"намери съпричастността на председателите на сдруженията на хората със заболявания в Сливен /Сдружение „Онкоболни и приятели", Общинската и Регионалната организации на инвалидите, Сдружението на диабетноболните, Сдружението към Съюза на слепите,  Дом за стари хора  и др./, творческите срещи преминават с активно включване на присъстващите и на подкрепящите ги техни близки и приятели, подпомагащи оздравителния процес, социалната адаптация, връщането на болните в обществото и реализацията им. На среща в залата на Диабетен център - Сливен Иванка Денева представи новите си поетични творби и някои от антологията „Светлик на душата". Прочете и откъс от книгата си „Кръстопъти и ветрове", разкриваща миналото, живота на българите, национално-освободителните ни борби в продължение на векове и „сливенската диря" в тях.

Писателката се срещна и с живеещите в Дома за стари хора в Сливен. На срещата, освен запознаване с творчеството й, домуващите споделиха  отношението си към различни  събития и процеси в общината и страната, рецитираха творба на Ботев и свои стихове. Възрастните хора изявиха желание срещите с писателката Ив. Денева да продължат.