Деца участваха в полицейска операция
Деца участваха в полицейска операция / ОДМВР - Сливен

 

Доброволците от „Детска полицейска академия” участваха в първата си истинска полицейска операция, съобщи Първолета Мандинска - говорител на Областна дирекция на МВР в Сливен.

В 13,00 часа на 20 ноември пред сградата на КАТ децата участваха в акция „Светлина”. Тя се провежда с цел ограничаване предпоставките за тежки катастрофи през есенно-зимния период с рискови групи участници - пешеходци, водачи с липсващ практически опит за движение при зимни условия и неподготвените за сезона с неизправни осветителни системи.

Операцията се проведе по метода „Широкообхватен контрол”, при който се спират за проверка няколко автомобила и доброволците от академията имаха възможността да видят как на практика се осъществяват проверките на автомобилите и техните водачи. Служители на „Пътна полиция” показваха и обясняваха на децата какви документи трябва да има всеки шофьор и заедно с тях проверяваха изправността на пътните превозни средства.

Учениците научиха при какви обстоятелства един водач може да бъде санкциониран и колко е важно автомобилът да бъде в изправност, за да е сигурен водачът, че няма да е опасен за себе си и за другите участници в движението.

Децата пожелаваха приятен път на водачите, отправяха препоръки към тях да слагат предпазните колани и да шофират внимателно.