Дават костите на Хаджи Димитър за ДНК анализ?
Дават костите на Хаджи Димитър за ДНК анализ? / netinfo

Костите, за които се смята, че са на Хаджи Димитър Асенов, трябва да бъдат дадени за ДНК анализ, за да се прекратят различните тези за смъртта на легендарния войвода и да се приключи случая веднъж за винаги случая. Такова мнение изрази областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Идеята възникна снощи когато доц., к.и.н. Пламен Павлов представи в Сливен книгата „Кадрафил - върхът на безсмъртието" в регионалната библиотека „Сава Доброплодни". Павлов и другите съставители - проф. д-р Радка Колева и доц. д-р Георги Кокеров акцентираха върху голямото митотворчество на видните възрожденци Иван Вазов и Захарий Стоянов, които художествено изкривяват историческите факти за по-силно въздействие върху обществото и никой от съвременниците не е смеел да им противоречи.

На практика в Сливен бе възродена дискусията за лобното място на войводата, като отново бе изкарана на преден план тезата за неговата гибел в Сърнена Средна гора близо до днешното село Свежен, а не под Бузлуджа.

ДНК анализът би разрешил този спор, а костите на Хаджи Димитър според документи и свидетелства се местени няколко пъти. Той е бил препогребан в двора на църквата „Св. Николай" в сливенския квартал "Клуцохор", а през 1935 г. са поставени под паметника на централния градски площад.

За сравнителен материал за анализа могат да послужат останки на погребаните в Сливен сестри на Хаджията, а според областния управител и на брат му, който е погребан в Крит, като гръцки национален герой.

Племеникът на Хаджи Димитър  - Кръстьо Асенов, който заедно с Яне Сандански и Кръстьо Чернопеев отвлича евангелистката мисионерка мис Стоун /аферата Стоун/, е убит по време на Илинденското въстание от свои четници и трябва да е погребан в ениджевардарското село Корнишор (днес Кромни). Могат да бъдат изследвани и живи наследници на колената на Асеновия род.

Ако такъв анализ не бъде поискан от Регионалния исторически музей, това може да бъде свършено от някоя обществена организация, а областният управител декларира подкрепа и съдействие парите за изследването да бъдат събрани от сливналии.

По време на представянето доц. Пламен Павлов заяви, че не иска да прави сензация, но гробът на Левски, съвсем не бил в църквата „Света Петка Самарджийска" в София, както твърдеше покойния Николай Хайтов, а на съвсем друго място. Павлов работел по темата.