Част от наемите на училищни земи – за поддръжка на сградите
Част от наемите на училищни земи – за поддръжка на сградите / Дарик Сливен, архив

Възможността 50 на сто от наемите на училищните земи в населените места, в които няма училище, да се връщат в съответното кметство и с тези средства да се стопанисват сградите, които в момента се рушат, обсъдиха кметът на община Сливен Кольо Милев и кметовете, кметските наместници и специалистите от Центровете за административно обслужване. В момента администрацията подготвя Наредба за общинската собственост и земеделските земи, която ще бъде внесена за приемане в Общинския съвет. По силата на наредбата част от тези средства ще могат да се използват и за други културни и образователни инициативи по кметствата.

Кметът Милев поиска по-добра организация и контрол на работата по програмите „От социални помощи към заетост". „Има проблем с осигуряването и планирането на задачите им, недопустимо е работещите по програмите да бездействат", заяви той. От своя страна общината ще осигури инвентар, където не достига. Кольо Милев ще подкрепи и искането за въвеждане на регистрационни номера на всички коли с конска тяга на територията на общината и ще подготви предложение за одобрението му от Общинския съвет.

На срещата присъстваха заместник-кметовете Иван Славов и Румен Стоилов, както и секретаря на Община Сливен Станка Тачева. Срещите в този формат ще се провеждат всеки месец. Координацията между кметовете, кметските наместници и община Сливен е по-добра, според участници в срещата. „Общинската администрация текущо и много по-активно трябва да осигурява административна и юридическа помощ на кметовете и кметските наместници в населените места", ангажира се кметът Милев.