АКЦИЯ  “Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!”
АКЦИЯ “Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!” / DarikNews.bg, архив

С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковия период в началото на новата учебна година, в началото на септември на територията на област Сливен, ще се проведе традиционната Акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".

В работата на полицията са предвидени работни срещи с представители на регионалния инспекторат по образование  и с кметовете на общините, с цел набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и недопускане на нарушения на обществения ред. Районните управления на МВР в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица ще проведат срещи с директорите на всички училища и детски градини, на обслужваната територия, за съгласуване на съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения.

На тези срещи ще бъдат обсъдени възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година.

Създадена е организация за извършване на охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини и даване на предписания за тяхната физическа защита, охрана и пропускателен режим.

Предвидени са срещи с ръководствата на охранителните фирми за провеждане на инструктажи с охранителите в учебните заведения. Полицейски операции по контрол и проверки в питейни и увеселителни заведения и търговските обекти, по отношение спазване изискванията за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на такива лица в районите, в близост до учебните заведения, са планирани да се провеждат през целия месец септември.

Засилено присъствие и акции на “Пътна полиция” ще има през цялата учебна година в близост до учебните заведения за контрол при спазване предимството на пешеходците (деца и възрастни) от водачите на сигнализираните пешеходни пътеки, както и на правилата за пресичане от пешеходците.