5-ти декември - Международен ден на доброволеца
5-ти декември - Международен ден на доброволеца / netinfo

Днес света отбелязва Международния ден на доброволеца и доброволчеството. Областното ръководство на БЧК в Сливен за поредна година отбелязва този ден. По този повод в навечерието на празника червенокръсткото ръководство организира тържество в Драматичния театър и откупи за своите членове и доброволци представление на спектакъла „Щастливият принц" от Оскар Уайлд, съобщи Моника Сярова - директор на секретариата на БЧК.

От организацията подготвят специална програма, насочена към привличане на нови съмишленици, която е и отворена за предложения на самите доброволци и гражданите.

За първи път тази дата в света се чества през 1985 г. по инициатива на ООН - като израз на уважението и благодарността на обществото към дейността на доброволците.

Областната червонокръстка организация обединява 96 дружества с 2973 членове на различна възраст и различни позиции в обществото - 30 от дружества развиват своята дейност в четирите общински центъра Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, а останалите 66 са в селата.

Отделно младежката организация на БМЧК наброява 227 души, като през последната година 25 ученици и младежи са новопосветени в тази хуманна дейност.

Следващата 2011 година е обявена за Европейска година на доброволчеството.