/ iStock/Getty Images
Силистренската община се включва в националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“, съобщиха от общинската администрация. На територията на Силистренската  община кампанията преминава под патронажа на кмета д-р Юлиян Найденов.

Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят - цветът на борбата с инсулта.  Община Силистра ще освети в лилав цвят сградата на Общинска администрация. Има и специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия във фоайето на Общинска администрация - Силистра.

БЛС настоява за следващата година да се заложат не повече от 1,6 млн. хоспитализации

Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. През месец октомври тази година Асоциацията за инсулт и афазия е започнала Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Силистренската община се е присъединила към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.

Според кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов това не е еднократен акт на солидарност, а осъзната дългосрочна подкрепа.

По данни на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно около 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 завършват с летален изход. Преживелите мозъчен инсулт с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000 души.

Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври.