Удължиха до понеделник бедственото положение в Цар Калоян
Удължиха до понеделник бедственото положение в Цар Калоян / netinfo
По предложение на областния управител на Разград Наско Анастасов Кризисният щаб е решил да бъде удължен срокът на бедственото положение в Цар Калоян. Мотивът на губернатора е качеството на водата от чешмите на жителите на лудогорската община – обясни Анастасов. Все още здравните инспектори не са получили проби, които да доказват, че водата е годна за пиене.

Така община Цар Калоян остава в бедствено положение до 20 август, когато стават две седмици от наводнението в региона. На 6 август след висока приливна вълна се удавиха осем жители на града, съборени бяха 29 къщи, още 180 са пострадали. Електричеството в града с население 4200 души вече е възстановено, осигурени са дезинфектанти за почистване на домовете, в тази дейност от днес участват 100 войника.

Общинският кмет Ахмед Ахмедов съобщи, че и земеделският министър Нихат Кабил е поел ангажимент да помогне на бедстващата община. От Държавната агенция по горите ще осигурят 1000 кубика дърва за отопление през зимата на местното училище и двете детски градини, със съдействието на министър Кабил фирма “Брикел – България” пък обещала 100 тона въглища за отопление на обществените сгради в бедстващия град.