След 33 години Кралевското съкровище се връща в Търговище
След 33 години Кралевското съкровище се връща в Търговище / netinfo
След 33 години Кралевското съкровище се връща в Търговище
51097
След 33 години Кралевското съкровище се връща в Търговище
  • След 33 години Кралевското съкровище се връща в Търговище

Кралевското съкровище ще бъде изложено в Археологическата експозиция в Търговище, съобщи директорът на Историческия музей Магдалена Жечева. Търговищката общественост ще може да се докосне до старината 33 години след откриването му. Съкровището ще остане експонирано в областния град до октомври.

Пред журналистите Жечева разказа историята на съкровището, което е единствено по рода си в България за времето на откриването си.  През 1979 г. Историческият музей в Търговище финансира разкопките тракийска надгробна могила край село Кралево.  Ръководител е местният археолог Георги Гинев. В последния ден на проучването в южната част на могилата е открит гроб  зидан от необработени камъни. Съкровището се датира от 4-3 век пр. Хр, поясни Жечева.

Пръв до предмет от него се докосва Павлин Илиев, тогава участник в бригадата. Откритите предмети дават основание да се допусне, че тук е погребан местен тракийски владетел. Отличават се две групи находки, изработени от злато и сребро. Едната е от накити: две златни обици, две позлатени сребърни гривни и един сребърен нагръдник. Втората група се състои от 47 златни апликации за украса на конска сбруя.

Още от октомври 1979 г., по повод честванията на 1300 години България с решение на Комитета за култура Кралевското съкровище става част от пътуваща представителна експозиция на България. Представяно е в десетки страни по света, каза Жечева. Директорите на музея в Търговище досега са правили многократни опити то да се завърне на родна земя, но за съжаление, все неуспешни. След либерализиране на режима, след 1990 година историческият ни музей получава част от приходите, събрани от пътуващите изложби. Благодарение на тях се финансират проучвания, обогатява се материалната база на музея, издават се сборници и т.н.

Днес това е факт, благодарение  настоятелността на музейните специалисти и лобирането на депутата от ГЕРБ Лили Боянова.

По повод експонирането на Кралевското съкровище в Търговище Историческият музей ще поискане от Общинския съвет леко повишение на посетителските такси. „Искани ни се цената да удовлетворява и двете страни, за да могат повече ценители да де докоснат до красотата на съкровището", каза Жечева.