РУСО улеснява процедурата по издаване на ПИК
РУСО улеснява процедурата по издаване на ПИК / netinfo

Процедурата за получаване на персонален идентификационен код е улеснена, информират от Регионално управление „Социално осигуряване"-Шумен. Осигурените лица представят само лична карта, служителят въвежда данните в нов програмен продукт, който ги регистрира, обработва и отпечатва комбиниран документ от 2 части: заявление и удостоверение с 10-значния буквено-цифрен персонален идентификационен код.

Заявлението се подписва от осигуреното лице и остава в РУСО, а отрязъка с ПИК се предоставя за достъп до разширен обем от електронни услуги в сайта на НОИ, като изчисляване на прогнозна пенсия, справки за осигурителен стаж и доход при пенсиониране, справки за представени документи, регистрирани заявления и изплатени парични обезщетения за майчинство, болнични, безработица, пенсии и др.

С оглед спазване на Закона за защита на личните данни, издаването на ПИК чрез упълномощено лице се извършва само чрез приложено копие на нотариално заверено пълномощно и представяне на оригинала за съпоставяне, допълват от РУСО. Изпратени по пощата документи и искания за издаване на ПИК не се обработват. Издадено удостоверение с ПИК се получава лично или от нотариално упълномощено лице. Удостоверения не се изпращат по пощата.


Издаването на удостоверения с персоналния идентификационен код се извършва в Приемната на III етаж в РУСО-Шумен и във филиалите в Нови пазар, Велики Преслав и Каолиново.