Приключват дейностите по корекцията на река Поповска
Приключват дейностите по корекцията на река Поповска / Пресцентър общинска администрация - Попово

Приключва третият етап от корекциите на река Поповска, съобщиха от общинската администрация в града. Дейностите са по проект "Реализация на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска в рамките на регулацията на град Попово" по ОП „Регионално развитие", съобщават от общинската администрация в Търговище.

Конкретната цел на проекта е предотвратяване риска от наводнения от река Поповска, преминаваща през централната част на града. Финансовият принос на Община Попово по този проект е 5% от общата му стойност, която възлиза на 568128,84 лв. без ДДС. Строително-монтажните работи по проекта се осъществиха през летните месеци и завършиха предсрочно.

През летните месеци са почистени наносните отлагания по коритото на реката в участък с дължина около 330 м. Извършена е реконструкция на друг участък с почти същата дължина. По десният бряг на реката е изградена постоянна рампа като подход за обезпечаване достъпа на техника. Възстановена е проводимостта на речното корито, а течението на реката в участък с дължина около 60 метра е изправен. Предстои отчитането на проекта и извършването на стандартните проверки.

Община Попово има разработен технически проект и количествено-стойностна сметка за корекцията на река "Поповска", преминаваща през останалата част от територията на града. Търсят се възможности за кандидатстване и финансиране на тази дейност, допълниха от администрацията.