Новият кмет на Шумен Любомир Христов представи екипа си
Новият кмет на Шумен Любомир Христов представи екипа си / netinfo

Новият кмет на Шумен Любомир Христов залага на експерти, а не на партийни кадри в екипа си. При представянето на заместник-кметовете стана ясно, че новият градоначалник запазва структурата на кметската администрация - поне що се отнася до ресорите на заместниците.

Инж. Боян Тодоров ще бъде заместник-кмет по строителство и екология. Към момента той е председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране-Шумен, собственик на проектантска и строителна фирма. С 30-годишен стаж в областта на строителството и проектирането.

Найден Косев поема ресор образование и култура. Той е дългогодишен служител в общинската администрация, към момента оглавява Дирекция „Култура, просвета и образование".

Росица Антонова ще е заместник-кмет по стопански дейности. Към момента тя е началник на Отдел „Икономическо развитие и стопански дейности" в общината, дългогодишен служител.

Татяна Костова поема заместник-кметския пост с ресор бюджет и финанси. Към момента тя работи във ВиК-Шумен, звено „Вътрешно ведомствен контрол". Трудов стаж от над 30 години, с опит като главен счетоводител. Професионалното й развитие е преминало през РД „Социално подпомагане" и частния сектор, сертифицирана като вътрешен одитор.

Нито един от заместниците на Любомир Христов не е член на партия ГЕРБ, стана ясно още днес. Все още вакантен е постът на заместник-кмет по здравеопазване и социална политика, като Христов допълни, че се водят разговори със съсловните организации и се очаква скоро да има яснота и около това кой ще заеме този пост.

Диян Димитров ще бъде главен секретар на общинската администрация. В момента той е адвокат в Шумен, като работи основно в направление - наказателно право. Бил е следовател, работил е в системата на МВР.

Роза Енчева ще бъде пресаташе на Община Шумен. Тя е с дългогодишен опит като журналист в Радио Шумен, преподавател и в ШУ „Епископ Константин Преславски". По време на предизборната кампания бе и ПиАр на кандидат-кметът на ГЕРБ Любомир Христов.

„Все още не мога да кажа, но може да има и структурни промени, ще са нужни още една-две седмици", каза Любомир Христов, отговаряйки на въпрос за структурата на администрацията. По думите му, до сега не са водени преговори с други политически сили за места в общината. Той подчерта, че ще даде възможност на всеки един от заместник-кметовете да структурира отделите си и да реши с какъв екип ще работи. „Ще се съобразя изцяло с тяхното мнение, защото аз ще искам и резултати от тях", поясни новият кмет на Шумен.

Днес Любомир Христов отново заяви, че ще направи ревизия на общината и на досегашното управление, за да има яснота какво е актуалното състояние на администрацията. „Имам идеи, но нека видим какво е състоянието, защото ние реално не знаем какво е състоянието, какви договори има, какво е финансовото състояние. Смятам, че това е реална процедура, за да знаем от къде започваме", каза още Христов.

Новият кмет бе категоричен, че няма да има никакъв реваншизъм, относно работещите в общината и общинските предприятия. „Разберете, ние трябва да работим с тези хора, трябва да градим Шумен. Естествено ще проверим какви назначения е имало и кой как е работил през това време", посочи Христов. Той обеща управлението му да бъде напълно прозрачно и заяви, че ще провежда чести срещи с гражданите.

Чрез медиите Христов отправи покана към опонента си по време на предизборната надпревара от „Реформаторски блок" Иван Ламбов да поеме дирекцията по европроекти. „Каня го да бъде член на нашия екип", заяви Христов.

„Нашата програма е отворена и всичко, което е в интерес на Шумен ще го работим, там където ни предложат експерти, хора които могат да работят - ние сме отворени, но да ни се поставят квоти, не", допълни Любомир Христов.

Христов заяви, че ще работи активно с местния парламент. „Смятам този общински съвет да не е толкова политизиран, ще искаме да работим - разберете го", подчерта новият градоначалник на Шумен.

На въпрос, кой ще бъде народен представител от групата на ГЕРБ на негово място в 43-то Народно събрание Христов посочи, че яснота ще има до дни, като в момента се водят преговори с областният управител Донка Иванова.