Кандидат оспорва изборът за съветници, не влязъл в ОбС заради неяснота в протокол
Кандидат оспорва изборът за съветници, не влязъл в ОбС заради неяснота в протокол / Sofia Photo Agency, архив

Постъпила е жалба от Димитър Милчев – кандидат за общински съветник и кмет от „Синята коалиция”, регистрирана за участие в изборите в община Нови пазар. Това съобщават от пресцентъра на Административния съд в Шумен. Жалбата е срещу решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Нови пазар за определяне на окончателните резултати от изборите за общински съветници.

Оспорващият твърди, че с решение на комисията от 24 ноември на листата на „Синята коалиция” са определени 397 гласа, като по силата на този резултат същият е избран за общински съветник. С решение на ЦИК от 29 ноември, след повторно въвеждане на числовите данни от резултатите по протоколите от Секционните избирателни комисии и сравняване на получените резултати, е установена разлика от 20 гласа за коалицията, произтичаща от неяснота в протокола от секционната избирателна комисия в село Войвода. Въз основа на тази корекция, резулатът на коалицията е променен на 374 гласа, вследствие на което кандидатската листа не преминава общинската квота и изборът на Димитър Милчев за общински съветник е отменен. Оспорващият сочи, че за него не става ясно на какво точно се дължи констатираната разлика и направените корекции. Отправено е искане за отмяна на обжаваното решение.По жалбата е образувано административно дело.

В Шуменски административен съд е образувано административно дело по жалба на Мехмедали Раимов от с.Станянци, община Върбица, допълват от съда. В качеството си на кандидат за кмет той е внесъл жалба против решението на Общинската избирателна комисия във Върбица, с което се определят резултатите от избора за кмет на кметство с.Станянци.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 9 ноември от 10.30 часа.