Инспекцията по труда в Търговище следи работния график в горещото време
Инспекцията по труда в Търговище следи работния график в горещото време / DarikNews.bg, архив
Инспекцията по труда в Търговище следи работния график в горещото време
55190
Инспекцията по труда в Търговище следи работния график в горещото време
  • Инспекцията по труда в Търговище следи работния график в горещото време

Инспекцията по труда в Търговище следи дали работодателите съобразяват работното време на подчинените си с летните горещини. За това информира директорът на службата в областния град Галина Градинарова. Вече има фирми в областта, които са променили работния график на служителите си. Става дума за предимно предприятия в шивашката промишленост. Те започват работа в по-ранните сутрешни часове и приключват между 14 и 16 часа следобед, избягвайки най-силното слънчево греене. Преминаването в гъвкав режим на работа е позволено от Закона, каза Градинарова. Има възможност, ако работодателят прецени да разпореди дори разпокъсано работно време.

От Инспекцията извършват редовни проверки във фирмите на територията на областта. Препоръчват на работодателите да направят промяна в режима на работното време, така че да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня, да се осигури подходящо работно облекло, разхладителни напитки и климатизирани помещения за почивка на служителите. Хубавото, което наблюдаваме - каза Градинарова, е, че в повечето предприятия има обособени стаи за почивка на работещите, както и има осигурени автомати за студена вода.

От директора на местната Инспекция по труда разбрахме още, че до момента няма санкционирани работодатели за неспазване на разпоредбите на Дирекцията за работа при високите летни температури.