Апелативният съд гледа отново делото Борилски в началото на август
Апелативният съд гледа отново делото Борилски в началото на август / netinfo

Насрочиха делото „Борилски" за ново разглеждане във Великотърновски апелативен съд на 3 август, информират от съдебната палата. Делото разбуди обществения интерес не само в България, но и във Франция.

На 18 май Върховният касационен съд върна на Великотърновския апелативен съд за ново разглеждане делото за убийството на Мартин Борилски. 24-годишният студент по право бе убит преди 8 години в апартамента си в Париж. Той бе прободен повече от 90 пъти; с тъп предмет бяха натрошени лицевите му кости.

Подсъдимите по делото - Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона, бяха оправдани от първите две инстанции - Шуменския окръжен съд и Великотърновския апелативен съд.

В мотивите си върховните съдии са посочили, че редица противоречия опорочават решението на съдиите от Велико Търново, тъй като разкъсват последователността на направените изводи за авторството на деянието и виновността, и пряко се отразяват на крайния изход на делото. Освен липсата на мотиви, апелативният съд е допуснал и съществени нарушения при събиране, проверка и анализ на доказателствата. В нарушение на принципа за издирване на обективната истина и изискването за обективност, всестранност и пълнота на изследването, са изключени от анализа редица обстоятелства, свързани с версии, различни от тази на подсъдимите, смятат върховните магистрати.

Не е изследвано и финансовото положение на подсъдимите след 18 юли 2000 г. Вместо това Великотърновският апелативен съд априори е изключил възможността подсъдимите да имат мотив за убийството на Борилски с извънправни аргументи, като се е позовал на репутацията на учебното заведение, в което са учили.

Тежко нарушение има и при доказателствата, представени след използване на специални разузнавателни средства. "Апелативният съд е проявил недопустим от НПК волунтаристичен подход при изключването на доказателственото средство, като си е  приписал "най-голяма прецизност", мотивират решението си от ВКС, което не подлежи на обжалване.

24-годишният варненец Мартин Борилски, студент в Сорбоната, бе намерен убит в квартирата си в Париж през 2000 година. Обвиняемите за престъплението - Георги Желязков и Стоян Стоичков, бяха признати за невинни последователно от Шуменския окръжен съд и Великотърновския апелативен съд. Въпреки че обвиняемите са от Варна, тамошните съдии си направиха отвод, заради познанствата си с бащата на Георги Желязков, който е бивш шеф на варненското следствие.