Трудовите злополуки стават все по-тежки, работодателите все по-нагли
Трудовите злополуки стават все по-тежки, работодателите все по-нагли / dariknews, архив

Работодателите, които създават пречки на служителите на Инспекцията по труда са се увеличили драстично в сравнение с миналата година, съобщи директорът й Ирена Николаева. От началото на годината техният брой е 7, докато миналата година случаите са били общо 3. Според Николаева агресията от страна на работодателите се дължи на чувството им за безнаказаност.

Тя съобщи още, че проверките, извършени от Инспекцията за 9-месечието на тази година са 1320, при които са констатирани общо 5266 нарушения. Най-много са тези, свързани с осигуряването на безопасни условия на труд, следват тези за нарушаване на трудовото законодателство. За разлика от миналата година през тази няма нито едно нарушение по закона за държавния служител, стана ясно още от отчета на директора на институцията.

Николаева съобщи, че трудовите злополуки стават все по-тежки, с по-голяма загуба на работоспособност и по-голям период на възстановяване. От началото на годината са разследвани 36 инцидента, повечето са в производствената сфера, в сектор „машиностроене“.