Русенската библиотека показва изложба за Стивън Кинг
Русенската библиотека показва изложба за Стивън Кинг / DarikNews

За първи път библиотека „Любен Каравелов” почита с изложба, по повод неговата 65-годишнина, един от най-известните съвременни американски писатели на фентъзи трилъри – Стивън Кинг.

Експозицията е подредена във фоайето на библиотеката. Показани са над 60 творби на Стивън Кинг, както и публикации в периодични издания за живота и творчеството на писателя, притежание на библиотеката. Между тях са първият му роман – “Кери”, публикувана през 1973 година, както и заглавия като “Томи чукалата”, “Диханието на звяра”, “Романът на Лизи”, “Цикъл на Вампира”, ”Тъмната половина”, “Призрак”, “Гняв”, “То”, “Зеленият път” и др.

Известен е фактът, че илюстратор на някои от произведенията на американския писател е българският художник и издател Петър Станимиров. Негови илюстрации могат да се видят и в българските издания, показани в изложбата, обясниха от библиотеката.

За почитателите на творчеството на Краля на ужаса, както наричат още Кинг, са подредени атрактивните експонати като клоунски  костюм, паяци, хлебарки, мухи.

За най-младите посетители на изложбата пък има картинки за оцветяване с герои на Стивън Кинг, които ще бъдат подредени в мини изложба върху специално табло във фоайето на библиотеката.