Проф. Георги Чапкънов: Уж има съживяване в културата
Проф. Георги Чапкънов: Уж има съживяване в културата / Дарик радио - Силистра
Проф. Георги Чапкънов: Уж има съживяване в културата
48145
Проф. Георги Чапкънов: Уж има съживяване в културата
  • Проф. Георги Чапкънов: Уж има съживяване в културата

България е сред държавите, за които културата е на последно място и така е от десетилетия, с тези думи проф. Георги Чапкънов коментира кризата в духовността у нас. Именитият скулптор днес получи почетния знак на Силистра.

По думите му, напоследък уж се долавяло съживяване, но средствата, които държавата отделя за култура, са толкова нищожни, че както и да бъдат употребени е безсмислено.
Именитият скулптор разкри, че в ателието си довършва паметник на Елиас Канети по желание на русенското гражданство, което иска да увековечи паметта за единствения българин - нобелов лауреат. Пред завършване е и скулптура на Радой Ралин, която ще бъде поставена на ларгото в София, между университета и новия мост. Любопитното е, че до краката на сатирика е изобразен котарак. Идеята е свързана с крилат лаф на Ралин.

Проф. Георги Чапкънов бе удостоен със званието Почетен гражданин на Силистра на Кръстовден-14 септември, празника на дунавския град. Днес председателката на общинския съвет Мария Димитрова му връчи плакет и златна значка на Силистра. „Добруджа е безумно красива и не е добре да бедства. Ако има неблагополучие, то се дължи на хората", сподели Георги Чапкънов.

Повече от проф. Чапкънов - в звуковия файл.