Общините Борово и Гогошари с общ трансграничен проект
Общините Борово и Гогошари с общ трансграничен проект / снимка: Областна администрация - Русе

Представители на Община Борово, област Русе и Община Гогошари, окръг Гюргево подписаха договорите по проекта R.O.A.D. 2, финансиран от Програмата за Трансгранично сътрудничество „Румъния-България”. Стойността му е малко над 6 милиона евро и има за цел да подобри транспортната инфраструктура в пограничния регион. Със средствата ще се рехабилитират 12 километра път между няколко села в Община Гогошари, а Община Борово ще администрира дейностите по проекта. Той се реализира със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус”, в която членуват и двете общини.
Подписи под договора положиха кметът на Борово Георги Георгиев и на община Гогошари Дая Данцу. На подписването присъстваха директорът на Секретариата на програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България Николета Минку, Ливиу Мушат – директор на Агенция за регионално развитие Южна Монтения, Василе Мустъця – председател на Окръжен съвет – Гюргево, заместник областните управители на Област Русе Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова.

Ливиу Мушат благодари на Областна администрация – Русе за предоставения офис на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2014-2020 г. Това ще направи възможно реализацията на повече проекти, които ще се финансират по нея, каза Мушат.

Преките ползи от проекта, чийто договор беше подписан вчера, ще бъдат за 2 240 жители на Община Гогошари, окръг Гюргево и 7 047 жители на Община Борово. Той трябва да приключи в рамките на 14 месеца.