Новият областен управител на Русе Данаил Ковачев встъпва в длъжност, съобщиха от Областна администрация.

Това ще се случи на официална церемония по приемственост, планирана от 15:00 часа в Зала 1. Припомняме, че на 28 юли на неприсъствено заседание кабинетът назначи осем нови областни управители - на Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян и Шумен.

Осем нови областни управители назначи правителството

Данаил Ковачев заменя на поста Анатоли Станев, който встъпи в длъжност на 14 януари миналата година, като част от кабинета „Петков“ от квотата на политическа партия „Има такъв народ“.

Като областен управител Станев активно работи за подобряване на транспортната свързаност и насърчаването на инвестициите в региона. По време на управлението на Станев по Националния план за възстановяване и устойчивост бяха осигурени над 14 милиона лева за повече от 100 фирми в Русенско.

Под негово ръководство се постигна съществена оптимизация в работата на администрацията. Същевременно досегашният областен управител активно работи за пълното възстановяване на фериботните терминали при Русе и Гюргево, както и за създаването на адекватна реорганизация на движението в района на ГКПП „Дунав мост“, водеща до избягване на километричните колони от автомобили.

Той активно съдейства и за справянето с мигрантската вълна от Украйна. Станев подаде оставка 12 юни тази година, като посочи, че никой не трябва да се превръща в заложник на чужди идеи и да отстъпва от принципите си.

Областна администрация-Русе

Данаил Ковачев е роден през 1971 година. Бил е началник на полицейския участък - Иваново и на РУ „Полиция“ Две могили към ОД на МВР. През последните години е работил като регионален мениджър в компания в сферата на сигурността и охраната. Завършил е „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” в Академията на МВР в София, магистър е по право от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

При срещата си по-рано с Анатоли Станев той бе категоричен, че ще има пълна приемственост и приоритетите в администрацията ще бъдат продължени съгласно вижданията на Министерски съвет.

Данаил Ковачев е номиниран за областен управител от коалицията „ДБ-ПП“. Той е член и заместник-председател на Общинската организация на „Демократи за силна България“.