Нова сензорна стая за децата в Зора
Нова сензорна стая за децата в Зора / Дарик радио - Русе

С нова сензорна стая ще се сдобият децата от специализираната детска градина „Зора”. Стаята беше предварително ремонтирана, а сега ще бъде обзаведена съобразно най-новите изисквания. Членовете на Асоциацията „Приятели на Зора” в Дания събраха 26 000 лв., с които стаяте ще стане факт. От 14 до 23 септември приятелите на „Зора” ще бъдат в Русе, а на 21 септември се предвижда официално да бъде открита сензорната стая.

Преди 8 години възрастни дами и русенката Галина Цанкова, която живее в Дания, се свързаха със СДГ „Зора” в Русе, за да подпомагат децата от детската градина. Те изпращаха облекло и играчки на децата със специални потребности, като част от дрехите бяха изплетени от самите тях. Установените отношения прераснаха в създаване на асоциация ”Приятели на „Зора” в Дания” за набиране на повече средства, с които да бъде подпомогната детската градина. Управителният съвет на асоциацията ежегодно посещава детската градина и контролира използването на средствата. Провеждат се срещи с родителите, правят излети с децата и родителите, има изненади и за персонала на детското заведение.

Сензорната стая е най-големият проект на асоциацията. Той бе стартиран миналата година. Предвижда набиране на средства, с които да се обзаведе сензорна стая за децата със специални потребности.