Награждават русенски учени за научни разработки
Награждават русенски учени за научни разработки / netinfo

Научните разработки „Проектиране на иновативни икономически структури” с ръководител доц. Диана Антонова и „Изследване възможността за интегриране на съвременни интериорни и презентационни решения на атриума в сградата на централен корпус на Русенския университет” с ръководител д-р Йордан Дойчинов ще бъдат отличени утре с най-престижната „Специална награда” за най-информативен и най-атрактивен постер на научноизследователски проект, изпълнен през 2008 г.

 

52 са успешно разработените проекти пред изтеклата година. Финансирането им на обща стойност 275 000 лв. беше осигурено от Фонд „Научни изследвания на Русенския университет. Техните постери са подредени в традиционна вече експозиция, която тази година официално се открива на 9 февруари. Журито с председател проф Николай Орлоев е отличило в категорията Първа награда други  8 постера, които също ще получат грамоти от ректора доц. Христо Белоев. Журито класира постерите по тяхната информативност и атрактивността на дизайнерското решение.

 

Освен постерната изложба експозицията представя и други научноизследователски постижения на висшето училище. Изложена е напълно завършената „Мехатронна система за обезвреждане на взривове и провеждане на спасителни операции RESCUER” – „роботът спасител”. Системата беше презентирана през април на семинар на Центъра за трансфер на технологии от д-р Даниел Братанов, а на Юбилейното майско изложение на земеделска и транспортна техника беше демонстрирана макар и не напълно завършена пред премиера Сергей Станишев и зам. премиера Емел Етем. Касовият апарат, проектиран по технологията на бързото прототипиране, представен на същия семинар и се произвежда в АД „Оргтехника”-Силистра, също може да се види. Интересен експонат е патентованият „Гвоздей” на проф. Велико Иванов, който се произвежда в АД „ЖИТИ”-Русе.

 

За 2009 г. Фондът за научни изследвания на университета е значително повишен от МОН и възлиза на 1 млн. и 123 хил. лв.