Борда на Европейската мрежа по ерготерапия ще заседава в Русе
Борда на Европейската мрежа по ерготерапия ще заседава в Русе / Дарик Русе, архив

На 15 и 16 май 2015 г. в Русенският университет ще се проведе заседание на Борда на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование.

Гости на университета ще бъдат: Брайън Елингъм - Президент, Университетски колеж Акершус в Осло, Норвегия;  Мари-Антоанет Минис - Вицепрезидент, Университет за приложни науки ХАН в Наймеген, Холандия; Йохана Штадлер-Грилмайер - Университет за приложни науки във Виена, Австрия; Алма Циртаутас - Вилнюски университет, Литва; Инес Виана Молдес - Университет в Коруня, Испания; Манди Боаз и Майк Бат - Университет Сейнт Джоунс в Йорк, Англия.

Ерготерапията е една от най-младите и перспективни професии в сферата на социалното приобщаване. Тя е насочена към лица с трайни затруднения в дейностите, породени от увреждане, неравностойно социално положение или старост. Ерготерапевтът допринася за удовлетворително изпълнение на дейностите, които са важни или нужни на човека, както и за пълноценно участие в общността, въпреки наличието на дефицити от физическо, психическо или социално естество. Русенският университет е пионер в развитието на Ерготерапията в България като висша академична квалификация и професия. През 2006 г. в Русе беше разкрита първата бакалавърска програма в страната. Вече са дипломирани 5 випуска ерготерапевти.

От 22 до 24 октомври 2015 г. Русенският университет e удостоен с честта да бъде домакин на 21-та среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование. Висшето училище ще посрещне около 300 представители на университети от Европа и света. Събитието разкрива изключителна възможност за популяризиране и утвърждаване на Ерготерапията като важна професия в сферата на социалното включване сред българската общественост. Това домакинство е признание за приноса на Русенския университет в развитието на тази специалност в страната ни, което беше реализирано с активното съдействие на ENOTHE.

По време на предстоящото посещение членовете на Борда ще се запознаят с условията и готовността на университета да организира срещата.