30 рибари участваха във Фестивала на рибата в Силистра
30 рибари участваха във Фестивала на рибата в Силистра / DarikNews
30 рибари участваха във фестивала на рибата в Силистра
32492
30 рибари участваха във фестивала на рибата в Силистра
  • 30 рибари участваха във фестивала на рибата в Силистра

На пролет стартира изпълнението на Дунавската стратегия, съобщи по време на дискусия в рамките на Фестивала на рибата в Силистра Белин Моллов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството. По думите му, Унгарската държава ще бъде домакин на специалното заседание, на което ще бъде даден стартът.

Моллов допълни, че тази есен се очаква да привърши съгласуването на плановете между 19-те дунавски държави и повторното обсъждане на общия проект. Съветникът на министър Плевнелиев припомни, че в рамките на реализирането на Дунавската стратегия до 2020 година за първи път в ЕС ще бъде приложен т.нар. макрорегионален подход.

Белин Моллов, заместник-министърът на околната среда Ивелина Василева и евродепутатът Владимир Урчев участваха в Силистра в дискусия за Дунавската стратегия. Градът е представен с 5 проекта, най-значимия сред тях е мостът Силистра-Кълъраш. Според Урчев, изграждането на съоръжението ще превърне Силистра и областта във важен център за реализиране на Дунавската и Черноморската стратегии.

Днес Силистра бе един от седемте града по крайбрежието на река Дунав, където за първи път се проведе Фестивал на рибата. Инициативата е на евродепутати от ГЕРБ. Над 30 рибари хвърляха 5 часа въдици. Най-богат улов направи Красимир Червенков, а най-голяма слука - Борислав Димов, който извади шаранът шампион на фестивала. Първенците в състезанието получиха грамоти, а всички опитаха от чорбата, приготвена от 9 вида риба.