/ Община Пловдив
Община Пловдив договори с НКЖИ Бетонният мост да бъде затворен на 15 юни, а не на 15 април, какъвто бе първоначалният срок. Това каза кметът Костадин Димитров след среща с ръководството на държавната компания, съобщиха от Общината.

„Цялата ни нагласа и усилия е демонтажът на моста да се извърши в летния период, за да съвпадне с отпускарския сезон, когато трафикът в града не е толкова интензивен“, посочи Костадин Димитров.

Уверенията са до Коледа съоръжението да е изцяло ремонтирано.Заместник-кметът по строителство, устройство на територията и общинска собственост инж. Тошо Пашов допълни, че Община Пловдив е поставила към НКЖИ три условия, които са били изпълнени.

Община Пловдив има нов зам.-кмет по транспорт

„Първото условие беше да се преразгледа проектът, за да се коригират неточностите в него, посочени от Община Пловдив. След като те бяха отстранени, до края на април имаме готовност да издадем разрешение за строеж.

Второто изискване бе да се подпише договор между изпълнителя на проекта и НКЖИ, в който да бъдат заложени неустойки, ако не се спазят графиците за изпълнение. Третото условие бе да се подпише споразумението, прието с решение на Общинския съвет през март 2023 г. за предоставяне на имотите на НКЖИ на Община Пловдив.

Това е необходимо, за да може подлезът под гарата да стане пълноценна транспортна комуникация, след като се реализира пробивът и връзките към него, които са във въпросните имоти“, поясни заместник-кметът по строителство, устройство на територията и общинска собственост.

По думите му на мястото на изоставената глуха линия в район „Южен“, която НКЖИ предоставя на Община Пловдив, може да се изгради улица, която да обслужва разрастващите се квартали „Остромила“ и „Беломорски“.

Кметът Костадин Димитров добави, че администрацията полага максимални усилия да планира и координира настоящите и бъдещи инфраструктурни ремонти, така че да се улесни движението в Пловдив.

„Това е и другата причина за по-късното затваряне на Бетонния мост, защото се очаква до 15 юни „Кукленско шосе“ да е готово, за да поеме трафика от надлез „Родопи“, обясни кметът Костадин Димитров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня