За седми път - Нощ на музеите и галериите в Пловдив
За седми път - Нощ на музеите и галериите в Пловдив / снимка: от сайта на Нощта
За седми път - Нощ на музеите и гарериите в Пловдив
44845
За седми път - Нощ на музеите и гарериите в Пловдив
  • За седми път - Нощ на музеите и гарериите в Пловдив

Около 200 събития ще представи на посетителите си тази година поредното издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. Културните обекти са 68. На организаторите помагат 60 доброволци и стажанти.

За пръв път в Нощта ще се включи арменската общност. Храмът им ще бъде отворен и в него ще бъдат представени особеностите на арменската култура в областта на музиката и кулинарното изкуство. От етническата общност уточниха, че посетителите спокойно могат да се оплачат на арменския поп.

Една от забележителностите е инсталация, която претендира да се превърне в новия символ на града - надписът Plovediv. Младите автори на тази идея са оцветили частта "love" в розово.

На ул. „Отец Паисий" посетителите ще имат възможност да видят реализирането на интересна идея. Чрез компютър и специален софтуер руският художник Вадим Фишкин ще дари сърцето си за Нощта. Уличното осветление ще се включва и угасва с пулса му. Изявата му ще може да се наблюдава между 21.00 и 22.00 часа. Фишкин вече е осъществявал този проект на няколко места по света, като целта е този път изявата да бъде реализирана по едно и също време в Пловдив, Москва и Пекин. На „Отец Паисий" ще има и нетрадиционна читалня - библиобус.

Посетителите могат да продължат Нощта в Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов", където до утрото на 18 септември ще се вихри официалното aфтърпарти.

Чуйте какво каза пред Дарик един от организаторите на Нощта - поетесата и галерист Веселина Сариева.