Станилия Стаменова е Спортист №1 на Пловдив за 2015 година
Станилия Стаменова е Спортист №1 на Пловдив за 2015 година / снимки: Валери Станков

Световната и двукратна европейска шампионка в едноместния кану-каяк на 200м Станилия Стаменова стана Спортист №1 на Пловдив за 2015 година. Състезателката на СККК „Тракия” спечели анкетата на община Пловдив и бе наградена на традиционния Бал на спортиста от кмета на града Иван Тотев. Възпитанчката на двукратния олимпийски шампион Николай Бухалов събра 296 точки. На второ място спортните клубове и журналистите класираха лекоатлетката Габриела Петрова, втора на европейското в зала на троен скок и четвърта на световното в Пекин. Трети остана лекоатлета Георги Цонов, сребърен медалист от европейското за младежи до 23 г.

Станилия Стаменова е Спортист №1 на Пловдив за 2015 година
netinfo
На четвърто място се класира Антон Ризов, европейски шампион на пушка в спортната стрелба. След тях се наредиха трима представители на бойните спортове - Александър Команов, първи на европейското и втори на световното по карате, Валери Димитров - завоювал през годината поредната си европейска титла и Мирела Чилингирова, европейска шампионка и носителка на сребърен медал от шампионата на планетата по таекуон-до, проведен в Пловдив. На осмо място в класацията е плувкинята Нина Рангелова, която направи четири поправки на национални рекорди и спечели квота за олимпийските игри през следващата година в Рио де Жанейро. Следват тенисистката Цветана Пиронкова, достигнала до полуфинала на турнира в Сидни и Димитър Рангелов, европейски шампион по сумо.

Спортист №1 на Пловдив сред младите таланти стана Йото Христов, който през годината се класира втори на европейското и трети на световното по борба.