Скрит бум на варицела
Скрит бум на варицела / netinfo

Има скрита заболеваемост от варицела в Пловдив, съобщи в предаването Дарик кафе проф. Мариана Стойчева от Инфекциозна клиника на Университетска болница.

Статистиката на РИОКОЗ сочи само 248 случая за първите 20 дни на месеца срещу 787 през целия м. май миналата година, но според клиницистите много случаи изобщо не се регистрират. Причините са изместената сезонност на този вид шарка, лекото й протичане без характерната висока температура и сърбящите обриви, които в първите дни се интерпретират от много джипита като алергични реакции.

Родителите могат денонощно да получат в Инфекциозна клиника безплатна консултация без направление, вместо да изчакват развитието на болестта, която заразява 86-90% от контактните лица, подчерта д-р Стойчева. Тя посочи, че повечето деца с варицела, които идват при тях вече са на последния стадий на болестта.

Петима пловдивчани с марсилска треска, която се развива след ухапване от кърлежи, се лекуват в момента в клиниката. Те също са потърсили медицинска помощ с 4-5 дни закъснение, което е довело до усложнения.