„Сервитьорът”  скара областен и кмет
„Сервитьорът” скара областен и кмет / netinfo

Паметникът на Филип Македонски на Джумаята, стана поредният повод за скандал между общината и областна управа. В писмо до кмета Славчо Атанасов, областният управител Иван Тотев е поискал монумента, който е известен в Пловдив с прозвищата „келнерът" и „сервитьорът", да бъде премахнат, за да може да стартира проектът за реконструкция на Римския стадион.  

Докато аз съм кмет, няма да позволя този паметник да бъде премахнат, категоричен бе Славчо Атанасов. В сряда ще има събиране на Експертния съвет по устройство на територията и тогава ще се вземе окончателно решение, допълни кметът. Нямаме за цел да спираме проекта за стадиона, а се опитваме да избегнем дипломатически скандал с град Солун, който ни подари този паметник, каза още Атанасов. Според него областният управител Иван Тотев, трябва да преправи проекта, така че „сервитьорът" да не бъде местен.  

Проектът за реконструкция на Римския стадион предвижда да бъдат разрушени бетоновите парапети около стадиона и на тяхно място да бъдат изградени стъклени такива.

Идеята е пешеходците по Главната да могат да виждат експонатите отдолу и да се осигури цялостно разкриване на това, което седи под бетона. Предвидено е и изграждане на презентационен център, където посетителите ще могат да получават всякаква информация, а отделно ще има информационни табла и прожекции на видеостени. Ще бъде построен и специален остъклен асансьор за хора с увреждания.