Сдружение събира пари за  Куршум джамия
Сдружение събира пари за Куршум джамия / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

Гражданско сдружение ще набира средства за опазване и възстановяване на Куршум джамия. За председател на управителния съвет на новоучредената организация "Куршум джамия – храм на духовността и културата" е избран кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Вече има над 18 хил. лв от дарения, но предстои да бъде разкрита сметка, по която да постъпват дарения от цялата страна и чужбина. В сдруженито са включени председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски, заместник-кметът Антон Минев, онкологът и голям дарител на Карлово проф. Иван Гаврилов, бившият кмет на общината Христо Войняговски, общинският съветник и скулптор Димитър Рашков, художникът Димитър Бакърджиев, президентът на Ротари клуб Здравко Костадинов и директорите на музея на  Левски Дора Чаушева и на Историческия музей Мария Деянова.

„Идеята ни е в Куршум джамия да се създаде картинна галерия и да се експонират археологически находки от общината. Всякакви ремонтни дейности обаче първо трябва да се съгласуват с Министерството на културата, тъй като Куршум джамия е паметник на културата от национално значение“, съобщи председателят на ОбС в Карлово Стойо Карагенски.

Бившият мюсюлмански храм не е действащ вече близо век и в момента е в лошо състояние. За неговата собственост се водят съдебни дела. Делото на община Карлово срещу решението на Пловдивския окръжен съд, с което собствеността му бе присъдена на Главно мюфтийство, още не е приключило. Апелативният съд в Пловдив трябваше да се произнесе до 14 март, но в хода на делото се наложи да се изиска становище от Апелативен съд – София дали Главно мюфтийство може да бъде правоприемник на вакъфските имоти, обясни за Дарик Стойо Карагенски.