Райкметове искат оставката на Илко Илиев - нарушавал им човешките права
Райкметове искат оставката на Илко Илиев - нарушавал им човешките права / снимка: Виктор Кадири/dariknews.bg

Кметовете на район „Централен", „Северен" и „Източен" ще внесат предложение с искане на оставката на председателя на Общиския съвет (ОбС) Илко Илиев. Причина за искането на Райна Петрова, Ина Филипова и Петър Петров е фактът, че ги изгони с охрана от последната сесия на Общинския съвет и не им даде думата да се изкажат. Според райкметовете, с действията си Илиев е нарушил многократно правилника на местния парламент. Решението на председателя на ОбС да нареди извеждането им от залата с охрана пък е нарушило човешките им права.

И на престъпниците дават последна дума, а на нас ни я отнеха, заяви Петър Петров. С поведението си Илиев превърна Общинския съвет в правораздавателен орган, а кмета на Славчо Атанасов в своя марионетка, дабави и Ина Филипова.

Докато съм председател на Общинския съвет няма да позволя на никой да нарушава реда и закона в залата на местния парламент, заяви за Дарик Илко Илиев. Както в цяла България, така и в Пловдив от ГЕРБ си мислят, че са над закона, добави той. Илиев обясни, че не е дал думата на райкметовете, тъй като е имало предложение за прекратяване на дебатите, а предложението на групата съветници от ГЕРБ да се даде думата на районните кметове е било отхвърлено от мнозинството.

След като районните кметове искат да им се чува думата, да започнат да идват на оперативките в общината, където не сме ги виждали вече 2 години, категоричен бе Илко Илиев.