Безплатни консултации заради панически проблеми във връзка с карантината и извънредното положение за коронавируса, започна да дава пловдивският психолог Стоичко Миличин. Психотерапевтът обяви в профила си във Фейсбук, че ще консултира безплатно по телефона всички нуждаещи се от психологическа помощ, докато трае карантинния период. 

Миличин поясни, че прави това заради нарастващия брой на пристъпи на паника. 

„В този момент на изпитание всеки от нас трябва да покаже човешкото в себе си. Най-доброто лекарство за душата е възможността да се грижиш за някого. Всеки от нас може да направи нещо малко. Ако имате съсед или познат, попадащ в рисковата група, погрижете се за него. Отидете да напазарувате или да му платите сметките за ток, вода, телефон и парно. Нека му помогнем да остане в дома си и съхрани живота и здравето си“, написа в мрежата психотерапевтът.

Той съобщи пред DarikNews, че само за три часа, след като е пуснал поста в социалната мрежа - на личния си профил и на страницата на психологичесикя кабинет, са му се обадили шестима души. Днес обажданията продължават.

Всички, които са позвънили, са били с различни симптоми и проблеми. Някои от тях били с по-тежкисъстояния и вероятно ще се наложи да  им бъде дадена и повторна консултация, тъй като при всеки паниката се проявява различно.

Психология на страха: какво ни кара да се презапасяваме?

„Сред случаите имаше булка, която си е отменила сватбата, тъй като започнала да получава паник атаки заради шокиращата ситуация. Хората са притеснени дали ще оцелеят – и по-възрастните, и по-младите. Нямат никакво усещане за сигурност, защото не знаят как ще свърши това. Все пак всичко може да се преодолее, но трябва да бъде хванато в началото. Ако паниката се развие, сутацията става много сериозна", поясни психологът.

Той разказа, че се решил на тази стъпка, тъй като много от клиентите му, които и преди е консултирал заради паник атаки, са започнали да го търсят, тъй като усещали, че паниката у тях отново се събужда.

„В момента хората нямат достъп до такава помощ, тъй като все още не е ясно как ще разботят психологическите практики. Всеки може да направи по нещо. Така или иначе на  повечето хора ще се наложи да останат по домовете си. Те винаги могат да се свържат с приятели и близки по телефона или през интернет. Но най-накрая може да разберем, кои са ни важните неща, защото, когато ги загубим, тогава ги оценяваме“, подчерта Миличин.

Психологът допълни, че засега ще продължи да приема клиентите в кабинета си, но те задължително трябва да са с маски. Но посочи, че тези, които искат да получат консултация – безплатна или не, могат да направят това и през интернет.

Психотерапевтът уточни, че редовната му терапия ще продължи да бъде платена, безплатни ще бъдат само консултациите. И добави, че ще приема клиенти, докато е възможно в кабинета си, но ако се наложи ще пренесе терапевтичната си работа онлайн.
 
 

Поради нарастващите пристъпи на паника, за периода на карантина ще предоставя БЕЗПЛАТНА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОМОЩ на всички...

Публикувахте от Milichin Center в Неделя, 15 март 2020 г.