Окръжна със Спешно отделение по американски модел
Окръжна със Спешно отделение по американски модел / netinfo

Със създаването на Спешно отделение към Окръжна болница беше поправено едно досегашно несъвършенство, защото задачата на Бърза помощ е само да извози болния до най-близкото здравното заведение. Сега вече ще имаме класическо Спешно отделение по американски модел, съобщи в предаването Дарик кафе изпълнителният директор на МБАЛ ”Пловдив” доц. Георги Йорданов.

Основното, което отличава Спешно отделение, като част от структурата на една болница, от досегашните приемни кабинети е, че то ще разполага с противошокова зала, реанимационни легла и легла за 24 часов престой на постъпили, но с все още неуточнена диагноза пациенти. От първи февруари за пациенти, които потърсят спешна помощ, но по-късно не са хоспитализирани, Министерство на здравеопазването ще плаща по 20 лева.

Пловдивският Център за спешна медицинска помощ вече е на подчинение на бившата Окръжна болница. Служителите на Спешното приемно отделение стават част от персонала на болницата, а досегашната Бърза помощ ще поддържа единствено линейките и ще координира обслужването на повикванията.

Работата на дежурните екипи ще се сведе до максимално бързо извозване на пострадалите пациенти, предвижда промяната, която е заложена в Националната здравна стратегия за периода 2007- 2012 година. Максималният капацитет от 620 легла на болницата е зает заради грипната епидемия, но в случай на нужда имаме готовност да отреагираме, каза още доц. Йорданов.