Община Пловдив настани 13 баскетболистки и техните треньори от Украйна в Младежкия център в града, очаква се да пристигнат още хора, които бягат от военния конфликт, съобщиха от Общината.

"Спортистките са от клуб „Прометей" от град Днипро, Украйна и се срещнаха с кмета на града Здравко Димитров. Те споделиха, че са имали мачове в Турция, когато са започнали военните събития в Украйна и сега не могат да се върнат", уточни кметът.

Фенове на „Локомотив Пловдив“ успяха да доведат 50 украинци до България

Той добави, че общината ще направи всичко необходимо, за да им помогне - ще осигури храна, подслон и дори база за тренировки в залата за баскетбол. "Всяка помощ е добре дошла, нека всеки, който иска да съдейства, да се обади на горещия телефон - 0800/11-232, за да го запишем и да пренасочим помощта му, където трябва", допълни кметът.

Красимир Лесков, началник сектор „Миграция" към Областната дирекция на МВР-Пловдив обясни, че засега спортистките от баскетболния отбор могат спокойно да пребивават на територията на страната в рамките на три месеца, а ако е необходимо престоят им може да бъде удължен.

Три жени с три деца ще бъдат настанени в апартамент, предоставен от „Миг инженеринг". На 5 март още 10 души от Украйна, сред които три деца, ще бъдат подслонени в Младежкия център.

Към Пловдив в момента пътуват и две семейства с новородени бебета, както и две възрастни жени, мъж и две майки с две деца. До седмица се очакват да пристигнат още семейства, добавиха от общината.
БТА