КЗК отхвърли жалбите за центъра в бившия хотел на Ванко 1
КЗК отхвърли жалбите за центъра в бившия хотел на Ванко 1 / снимка:Виктор Кадири / Дарик радио Пловдив, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбите за конкурса за изграждане на Центъра за управление на трафика в бившия хотел на Ванко 1, съобщи ресорният зам. кмет Александър Държиков.

Поръчката беше обжалвана от 4 фирми, които имаха претенции относно комисията и условията, заложени в конкурса. Първоначално 11 фирми се бореха за изграждане на центъра, но след това 7 от тях отпаднаха. Самата поръчка беше спечелена от българо-немски консорциум.

Решението на КЗК ще може да бъде обжалвано пред съда до 19-ти юни. Ако няма такова, ще може да се пристъпи към строителни работи.

Общата стойност за изграждане на Центъра за управление на трафика в бившия хотел на Ванко 1 е близо 6.5 млн. лева. Тя представлява етап от изпълнението на големия транспортен проект на община Пловдив, който е около 40 млн. лева. По него са предвидени изграждането на 14 км велоалеи, въвеждане на електронно таксуване в градския транспорт, подвижен състав, автобусни спирки и информационни знаци, система за интелигентно управление на трафика, светофари и паркинги.

Процедурите по последният етап от проекта, който е Проучване за планиране на градски транспорт, също вече са започнали. Там стойността е 700 хил. лева с ДДС, с които трябва да се направи изследване на ефективността на линиите и пътникопотока в градския транспорт. В заданието е заложено и проучване за евентуалните възможности за въвеждане отново на тролейбусен транспорт. Офертите за този етап ще бъдат отворени на 27-ми юли.