Избират новия шеф на ДАНС. Протестиращите блокират НС
Избират новия шеф на ДАНС. Протестиращите блокират НС / netinfo

Днес се очаква народните представители да изберат председател на ДАНС. От двете кандидатури на Владимир Писанчев и Недялко Недялков, премиерът Пламен Орешарски предпочете да внесе в Народното събрание тази на Писанчев. 

Премиерът Пламен Орешарски трябва да представи по време на парламентарното заседание днес Владимир Писанчев, след това предстоят дебати по кандидатурата и гласуване на предложението за председател на ДАНС.

За Писанчев основният риск и заплаха за сигурността на страната е икономическата криза, защото намалява потенциалът на държавата да упражнява функциите си и забавя икономическия растеж. Тези рискове изискват насочване на ресурса на ДАНС в посока на разследване на икономическите престъпления и корупцията, като се обръща особено внимание на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, отклоняване на евросредства, данъчните измами, каза Писанчев. Според него е добре да бъде точно определен начинът на работа на МВР и ДАНС.

Тази сутрин първите 20 протестиращи се събраха в 8.30 ч. пред парламента, за да изпият сутрешното си кафе. Към 9ч. движението около сградата на НС вече бе блокирано.

Гласуването трябваше да се проведе вчера, но беше отложено след като се оказа, че Орешарски не е внесъл предложението си по реда. 

До номинациите за нов шеф на ДАНС се стигна след оттеглянето на депутата от ДПС Делян Пеевски, който бе избран за поста от Народното събрание на 14 юни. Назначението му предизвика масово недоволство и той бе оттеглен след третия ден на протестите.

В момента Владимир Писанчев е и.д. шеф на ДАНС.