Христос от хотела на Ванко 1 отива в Раковски
Христос от хотела на Ванко 1 отива в Раковски / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Статуята на Исус Христос, която се намира на покрива на бившия хотел на Ванко 1 ще бъде подарена на община Раковски, съобщи пловдивският кмет Иван Тотев.

Според Тотев статуята е направена в католически стил, заради което в Раковски са я харесали.

Освен статуята от покрива на бившия хотел е премахнат и басейна. Това е и причина на следващата сесия на общинския съвет да се гласуват допълнителни 180 хил.лева, тъй махането на водното съоръжение налага цялостна преработка на покривния етаж и покривната плоча.

Общата предвидена до момента стойност на ремонта на бившия хотел е за 1.4 млн.лева. В 7-етажното здание ще се помещават служби на кметство „Източен" на първо ниво - фронт офис за обслужване на граждани, каса и отделите ГРАО и стопански. На горните етажи ще работи новосъздаденият център за мобилни услуги, който ще контролира интелигентните системи за следене на трафика и електронните системи за таксуване на билетите в градския транспорт.

В края на 2011 г. хотелът стана собственост на община Пловдив, след като НАП го обяви за публична продан на цена от 2.7 млн.лева, а тогавашният финансов министър Симеон Дянков прехвърли безвъзмездно сградата на местната администрация.