/ Петър Тодоров
Вече втори ден Асеновград е без цифрова ефирна телевизия и със слаб обхват на мобилните оператори. Причината е в липсата на електрозахранване към телекомуникационните съоръжения, позиционирани на покрива на хотел "Асеновец" в центъра на града.

"Дефектирал електропреносен кабел, вследствие на гръмотевичната буря в понеделник вечерта, най-вероятно е в основата на проблема", съобщи за Дарик инж. Христо Крушков от Националното управление Радио-телевизионни станции (НУРТС). От ретранслаторната точка се излъчват програмите на БНТ, НОВА, bTV, BulgariaOnAir, Радио 1 и Радио Фокус, които са без ефир.

Там са и базовите станции на трите мобилни оператора, които в момента също са без захранване.

Поради неплатени дългове, хотелът е иззет от банка и в момента сградата е запечатана, което прави невъзможен достъпът на техниците да отремонтират проблемното табло. Все пак късно снощи е постигната договорка, да се осигури влизането на екипите на Електроразпределителното дружество, на мобилните оператори и техниците от НУРТС-Vivacom. Кога обаче ще се осъществи това, за сега не е ясно, заради тромави административни процедури, уточни инж. Крушков.

За проблема потвърдиха пред Дарик и много граждани на Асеновград, които негодуват от липсата на телевизия и лошия обхват на gsm-ите. Повечето ползватели на безплатната цифрова ефирна телевизия са възрастни пенсионери, които нямат възможност да плащат таксите за кабелна.

Инж. Крушков изрази надежда, че захранването ще бъде възстановено скоро и комуникациите ще се нормализират.