До месец съдът решава делото за Куршум джамия
До месец съдът решава делото за Куршум джамия / снимка: dariknews.bg/архив
До месец съдът решава делото за Куршум джамия
78984
До месец съдът решава делото за Куршум джамия
  • До месец съдът решава делото за Куршум джамия

До 30 дни Софийският апелативен съд трябва да излезе с решение по делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в България. Това стана ясно по време на днешното заседание.

Делото трябва да реши казуса със собствеността върху десетки вакъфски имоти и земи в цялата страна, сред които и Куршум джамия в Карлово.

То бе образувано по жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, оглавявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главно мюфтийство и претендира да бъде собственик на редица имоти в България.

Заседанието започна в 11.30 часа, а половин час по-рано жители на Карлово и Кюстендил организираха протест пред Съдебната палата. Той бе под мотото „Не на провокациите и посегателствата върху историята на България".

Около 150 карловци и 100-на кюстендилци участваха в протеста, като издигнаха плакати: "Уважаеми съдии, пазете историята на Родината си!", "Докажете, че сте български съд! Отсъдете по български!", "Пазете историята си, пазете България!".

На заседанието присъстваха кметовете на Карлово д-р Емил Кабаиванов и на Кюстендил Петър Паунов и председателят на Общинския съвет на Карлово Стойо Карагенски.

"Главно мюфтийство претендира за 98 имота в цялата страна, но не е упълномощено от съществувалите до 1949 г. мюсюлмански изповедни общини. Затова не е правоприемник на тези общини, камо ли да ги представлява. Надявам се съдът да реши по справедливост и законност делото и да бъдат прекратени всякакви провокативни искове на Главно мюфтийство, за да не буни повече недоволство сред патриотите в България", заяви след делото кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.