Чаканите година  17 млн. за завода в Шишманци идат
Чаканите година 17 млн. за завода в Шишманци идат / netinfo

Правителството отпусна обещаните 17 млн. лв. за довършването на завода за твърди битови отпадъци в Шишманци. Постановлението на МС бе гласувано на днешното му заседание заедно с финансиране за Силистра и Харманли, които тепърва изпълняват споразумения за приемане на столични бали.

17-те милиона за довършване на екозавода в Шишманци бяха залегнали в договора за приемане на 200 000 тона софийски отпадък на сметището в Цалапица, но последваха проверки за разходваните до момента 25 млн. лева и искания за финасова обосновка на нуждата от допълнителни пари. При визитата си в понеделник в Пловдив премиерът Станишев обеща до седмици последният транш от финансирането да бъде одобрен.

Надявам се общината да не чака публикуването на постановлението в Държавен вестник и превода на парите, а веднага да започне организирането на довършителните работи, каза областният управител Тодор Петков. Тези 10-15 дни трябва да се използват, ако изпълнителите на обекта искат да спазят тримесечния график, който сами представиха, добави Петков. Според него това означава на площадката на Шишманци да работят всекидневно най-малко 150 души. Областният управител обаче смята, че реалистичният пусков срок на екозавода е след половин година.