Болнични шефове искат гратисен период за намиране на тесни специалисти
Болнични шефове искат гратисен период за намиране на тесни специалисти / Dariknews.bg

Освен МБАЛ „Първомай" и многопрофилните болници в Раковски и Карлово са застрашени от отпадане на клинични пътеки заради липса на достатъчно тесни  специалисти във вътрешните отделения. За това сигнализираха мениджърите на лечебните заведения д-р Иван Томбашки и д-р Цвятко Емирски. Те ще настояват пред здравния министър да бъде удължен срокът за осигуряване на профилираните медици или пък да бъде разрешено, както досега, работата им да се изпълнява от лекари с втора специалност вътрешни болести.

Д-р Иван Манджаров - управител на МБАЛ „Първомай", за която стана ясно, че има сериозен риск вътрешното отделение да бъде закрито заради липса на втори пулмолог, ендокринолог, кардиолог, травматолог и гастроентеролог, заяви, че се работи усилено за набавяне на медиците, но все още без резултат. Той обясни, че не би било никак рентабилно отделението да прекрати дейността си, тъй като само то осигурява ¼ от приходите на болницата.

Няма опасност лекари в областта да останат без работа, убедени са мениджърите на многопрофилните болници. Дори има дефицит на медици в УМБАЛ „Св. Георги", призна зам.-директорът на лечебното заведение доц. Петко Недев. Той обясни, че това се случва, когато лекари си взимат продължителен неплатен отпуск и мястото им остава овакантено.

Според болничните управители, един от основните проблеми е неяснотата по отношение на делегираните бюджети. Никой ръководител на болница в страната не знае върху какви финансови лимити трябва да организира дейността на лечебното заведение, заяви доц. Петко Недев.