“Биг Брадър” и в “Капана” - монтират още 100 камери до края на годината
“Биг Брадър” и в “Капана” - монтират още 100 камери до края на годината / Thinkctock/Guliver photos
Георги Маринов в ефира на Дарик
83999
Георги Маринов в ефира на Дарик
Николай Кирков в ефира на Дарик
  • Георги Маринов в ефира на Дарик
  • Николай Кирков в ефира на Дарик

Видеокамери, които да следят за сигурността, ще бъдат монтирани  в квартал “Капана”,  както и в парковете “Рибница” и  “Лаута” до края на тази година. Това съобщи пред Дарик заместник-кметът по обществен ред и сигурност Георги Маринов.

Предвидените средства за това в общинския бюджет за 2016г са близо 500 хил. лв.

200 видеокамери следят за обстановката в града в момента, като до края на годината се очаква те да станат 300, уточни Маринов.

Организацията по отношение на  контрола на сигурността и осъществяване на охраната на обществените места е на необходимото ниво в Пловдив, смята Георги Маринов.

По думите му контролът по охрана на футболните срещи между “Ботев” и “Локомотив” също е завишен и това вече оказва влияние преди, по време и след пловдивските дербита.

"Камерите в Пловдив и в областта са крайно недостатъчни", коментира пред Дарик началникът на криминална полиция в Пловдив Николай Кирков.

По думите му, Пловдив няма как да се асоциира с "Биг Брадър", тъй като градът изостава с видеонаблюдението, спрямо други европейски градове.

"Камерите са нужно средство, което създава сигурност за гражданите, имат превантивен ефект и помагат за установяването на авторите на извършени вече престъпления", категоричен бе Кирков.

Той даде пример с поставените вече камери в район "Северен" като посочи, че след монтирането им се наблюдава снижаване на престъпността от една страна и от друга - са разкрити голяма част от извършените престъпления.

/Повече по тези и други теми, може да чуете в прикачените аудио-файлове/