телефонни измамници
телефонни измамници / / ThinkStock/Getty Images
72-годишна жена от Смолян стана поредната жертва на ало измамници, съобщават от полицията. Възрастната жена изхвърлила сумата от 8000 лв. от терасата на дома си в понеделник, 28 май, малко след 13:00 ч.

По-рано неизвестното лице ѝ се обадило на домашния телефон и обяснило, че трябва да събере всичките си пари и да ги изхвърли през терасата, за да подпомогне полицейска операция по залавяне на телефонни измамници. Малко след това жената усетила измамата, но вече било късно. Позвънила в полицията и им разказала за станалото.

За последния месец това е трети случай на измама в Смолян. Сумата, измъкната от пенсионери в града в последните случаи, надхвърля 33 000 лв.

От полицията препоръчват на всички, които имат близки възрастни хора, да проведат разговори с тях, относно опасността от телефонни измами и какви са схемите на извършителите:

- подпомагане на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници;
- освобождаване на близък, задържан по повод допуснато пътно произшествие;
- лечение на близък;
- печалба от томбола и др.


Също така е добре да има уговорен начин за свързване по телефона и проверка, дали е истина казаното от измамника. Характерен признак за разпознаване на измамата е дългата продължителност на разговорите по телефона, като в някои случаи те стигат до 3-4 часа. Ако разговор с непознат продължи повече от 10 минути, това е ясен знак, че нещо не е наред и трябва да се свържем с някой, на когото да кажем какво се случва.

По разпореждане на директора на МВР-Смолян ст. комисар Николай Димов се организират срещи и разговори с възрастни хора в пенсионерски клубове, приемните на полицейските инспектори, районите, където живеят и в малките населени места. 

С цел да бъдат предотвратени случаи на телефонни измами, смолянската полиция обявява телефон 0301 35 323, на който по всяко време на денонощието може да се свържете с полицейски служители, за да подадете сигнал за престъпление или нередности и проверите всички обстоятелства по повод съмнително обаждане по телефона.