/ DarikNews
На 343 милиона лева възлиза финансовата рамка за 2020 година на община Пловдив, съобщи днес кметът на града под тепетата Здравко Димитров. Размерът на проектобюджета е същият като миналогодишния, допълни той. 25 милиона от него е преходен остатък, 186 милиона е държавната субсидия, а всикчо останало са приходи от местни данъци и такси. 

"Бюджетът е балансиран, въпреки тежкото наследство", беше коментарът на зам.-кмета по финансите  Илия Кирчев. Той посочи, че 155 милиона лева са били планираните приходи за миналата година, а от тях са събрани само 135 милиона лева. По думите му дефицитът бил в размер на 20 милиона. Заемът от 120 милиона, който предстои да бъде договорен, ще бъде включен, след като има решение на Европейската инвестиционна банка.

Вдигат най-ниските заплати в община Пловдив с 10%, кметската остава непроменена

Приоритетите в бюджета са образованието, оптимизацията на трафика и безопасност на движението, както и дейностите, свързани с градската среда, инфраструктурата и опазването на околната среда, посочи кметът. По думите му за тази година са предвидени 153 милиона лева за образование. По-голямата част от тях идват от държавата, а общината ще дофинансира с 15 милиона лева. 

Ще бъдат изградени две нови училища - нова сграда за Математическата гимназия и ново крило на Хуманитарната гимназия "Св. дв. Кирил и Методий". За математическата гимназия е предвиден терен в пловдивския район "Тракия", но според градоначалника има вероятност новата сграда да бъде построена на общински терен на бул. "България", до другите две елитни гимназии под тепетата - ЕГ "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов". Така щял да се оформи един чудесен кампус, а и училищата щели да могат да ползват взаимно базите си. 

Общинският съвет в Пловдив гласува за нов 120-милионен заем, вдига такса смет и данък МПС

По 300 000 лева ще бъдат отпуснати на шестте районни кметства от бюджета за инвестиции в текущи ремонти. Сумите за тях са в същите размери като през 2019 година. За по-големи проекти общината ще помага финансово, допълни кметът Здравко Димитров. 

Над 85 милиона лева ще бъдат капиталовите разходи на общината, в това число европейски средства в размер на близо 51,4 милиона лева. Сред приоритетните обекти, включени в нея е завършването на бул. "Северен", за който са отделени 2 милиона лева, проектирането и старта на проекта "Модър-Царевец", както и завършването на Епископската базилика на Филипопол. Засега не е ясно кога ще бъде открита тя, но се очаква това да стане в първото шестмесечие, посочи зам.-кметът по финанси Илия Кирчев. 

Защо вдигат местните данъци и такси? (ВИДЕО)

По думите му имало и доста неразплатени проекти от Европейската столица на културата, които също трябвало да се разплатят.