10 смъртни случая при трудови злополуки през миналата година
10 смъртни случая при трудови злополуки през миналата година / Дарик архив
10 смъртни случая при трудови злополуки през миналата година
86794
10 смъртни случая при трудови злополуки през миналата година
  • 10 смъртни случая при трудови злополуки през миналата година

283 трудови злополуки са станали на територията на областта през изминалата 2015-та година. Това съобщи в интервю за Дарик директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. 10 от случаите са имали смъртен изход, като по-голямата част от тях са са в сферата на сухопътния транспорт. Много от злополуките са в строителството и рудодобива.

За първото тримесечие на 2016-та година са регистрирани 71 трудови злополуки, като нито една от тях не е имала фатален край.

През последните години най-голям е делът на случаите, в които работници падат от височина – около 1/3. Приблизително толкова са и злополуките при притискания, порязвания и смазвания на човешки крайници.

С приключване на учебната година, в края на май, началото на юни, ще зачестят проверките за неправомерно наемане на работа на непълнолетни лица. Актуални са и проверките за трудовите договори със сезонните работници, наемани в селскостопанския сектор.

Сигнали за нередности гражданите могат да подават в Инспекцията по труда. Начините са няколко – лично посещение в деловодството на дирекцията, изпращане на електронно писмо, както и на такова на хартиен носител, а също така и на горещия телефон. Всички сигнали се проверяват, но отговор ще получат само гражданите, които са подписали сигналите с обикновен или електронен подпис, уточни Чернаев.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл или на darikradio.bg.