Зеленогорски и екип съдят Цачева и ГЕРБ за уронване на престиж
Зеленогорски и екип съдят Цачева и ГЕРБ за уронване на престиж / netinfo

Дело за уронване на престижа ще заведат кметът Найден Зеленогорски и целият му екип срещу общинската организация на ПП ГЕРБ Плевен, съобщи днес плевенският градоначалник. Поводът за това е част от декларация на ГЕРБ, в която фигурира твърдението, че Общината се управлява от икономическите интереси на кмета и екипа му.

 “Предполагам, че делото ще бъде за няколко десетки хиляди лева, които след като спечелим, ще дарим на Дом “Детелина” или Дом майка и дете”, обясни Найден Зеленогорски. Той допълни, че ще заведе още едно дело срещу общинския координатор на ГЕРБ Цецка Цачева заради твърдението й, че се подготвя скрита приватизация на общинската фирма “Инжстрой”.

Кметът побърза да успокои адвокат Цачева, че лично ще я предложи за участие в комисията по приватизация на “Инжстрой”, за да е сигурна, че всичко ще се случи честно, открито и законно. По думите му моралният престиж на кмета и неговия екип са от изключително значение, затова ще даде възможност на представителите на ГЕРБ да докажат твърденията си в съда. /чуй звуков файл 1/

Плевенският градоначалник коментира и други обвинения относно финансовото състояние на Общината, поместени във въпросната декларация, както и коментари на местната организация на БСП в тази връзка. Той изнесе подробна информация за формирането на бюджета на Общината, като изтъкна, че проблемна област в последните няколко месеца се явява продажбата на земя и сгради.

Причините за този проблем Найден Зеленогорски обясни със затягането на банковите кредити в следствие от Световната финансова криза. Недостигът в това перо е около 3000000 лева, което е 5% от годишния бюджет, проблемът обаче може да бъде решен и Общинският съвет вече е направил стъпка към намаляване първоначалните цени по приватизация.

По думите на кмета, предприети са и други мерки за излизане от финансовото затруднение, като оптимизация на разходите, свързана с намаляване на командировки, телефони, осветление и др. /чуй звуков файл 2/

По повод исканата от ГЕРБ проверка на обществените поръчки Зеленогорски заяви, че не възразява веднага да влезе ревизия и обясни, че в Община Плевен това е нормална практика и няма никакви притеснения. /чуй звуков файл 3/

Критиките на опозицията относно кадровата му политика кметът коментира с думите: “когато говорим за морал хубаво е първо да погледнем себе си”.