Възможно е прекратяване на дейностите по проекти със спряно финансиране
Възможно е прекратяване на дейностите по проекти със спряно финансиране / dariknews

Над 350 са проектите на общини в страната, за които има опасност да бъдат спрени плащанията и по които ще спрат строителните дейности. За това алармира Дарин Ангелов, който е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България/НСОБ/.

Спрените плащания от страна на Европейския съюз по ОП "Околна среда" и "Регионално развитие" са били сред най-обсъжданите теми. Дарин Ангелов каза, че на заседанието, проведено на 20 юни 2014 г. е взето решение да се изчака края на месец юни 2014 г., до когато има вероятност да бъдат възстановени плащанията по програмите.

Ако не бъдат възстановени плащанаията по оперативните програми, от Сдружението на общините ще настояват за прекратят строителните дейности по проектите, за които няма финансиране. По този начин ще спасят самите общини от фалит, обясни Дарин Ангелов и добави, че към момента в Плевен общата стойност на проектите, които биха били застрашени от спиране на финансирането надхвърля 51 милиона лева.

Относно възможността за евентуално кредитиране по "ФЛАГ", той информира, че в момента фондът разполага с 15 млн лева, а исканията на общините в страната са за над 80 милиона. Съществува и вариант за буферно финансиране от страна на дъежавата, която е гарант при сключването на договорите по тези проекти.

Дарин Ангелов успокои, че към момента в Плевен няма спрени плащания по нито един от проектите, по които се извършват дейности като по тях са преведени заложените 30% от общата им стойност.