Румен Петков дари Вешин на Военноисторически музеи
Румен Петков дари Вешин на Военноисторически музеи / archiv.DarikNews

"Маневри" на Ярослав Вешин подари депутатът Румен Петков на Военноисторически музеи - Плевен. Това стана вчера в Панорама Плевенска епопея в присъствието на журналисти.

"Картината изобразява „Маневри" - един голям цикъл, който художникът започва през 1899 година и го завършва някъде към началото на Балканската война', каза директорът на Военноисторически музеи - Плевен милко Аспарухов.
В случая това са маневри - 1902 година по повод 25 - та годишнина от Освобождението на България. Тези маневри е трябвало да легитимират пред Европа, желанието на българската държава да получи подкрепата на Русия за придобиване на независимост.
Оригиналът е в Националния военноисторически музей, но тази картина е много ценна, защото е едно много хубаво копие на оригинала. Изработена е от художничката Юлиана Сотирова, родена през 1977 година - млад човек с изключителни художествени заложби. Картината е лично притежание на Румен Петков.  

„Освен че е основоположник на българската живопис, Ярослав Вешин е всъщност първият баталист в България - първият военен художник в страната", каза Румен Петков. Художникът е бил съвсем официално ангажиран от Министерството на войната тогава и има цял цикъл от произведения, които носят духа на създаването на Българската армия и духа на свободна България.
И „Самарското знаме" и „На нож" и целия този цикъл „Маневри" са сред картините, които всъщност дават лицето на военната живопис и на баталното изкуство въобще.

Румен Петков дари "Вешин" на Военноисторически музеи
netinfo

Вешин е един от първите преподаватели в Националната художествена академия. Макар че е имал възможност да избира къде да живее и твори, той предпочита България и е човек, който е дал много самочувствие на българските творци.

Румен Петков обясни още, че художничката Юлиана Сотирова е сред авторите, които концентрират усилията си в създаването на копия, специално от този период. Въпреки младостта си художничката е много популярна в Европа, защото е репродуцирала няколко картини на Вешин.

„Моето лично убеждение е, че такива платна трябва да бъдат поставяни там, където им е мястото, а ние имаме един от най - авторитетните военноисторически музеи в страната", каза Петков и уточни, че подарява картината сега и заради предстоящата 135-та годишнина от Освобождението на Плевен.

Това е второто дарение, което депутатът прави на Военноисторически музеи - Плевен. Преди няколко месеца, Румен Петков е подарил  карта, свързана с Руско - турската война и събитията около Плевенската епопея.