/ БТА
Ремонтираната основно автогара в Плевен отваря врати от днес, на 1 април. Тя беше обновена по проект, а ремонтните дейности стартираха през месец май миналата година. 

БТА

Автогарата в Плевен беше един от обектите в града, който имаше нужда от спешен основен ремонт и в последните две години направихме активна разработка на проекти и търсене на финансиране, за да може да направим необходимата промяна и тя да изглежда по един европейски начин, каза пред БТА Стефан Милев, заместник-кмет по "Проекти и хуманитарни дейности" на Община Плевен.

БТА

Проектът за мащабния ремонт е на стойност близо 2 милиона и 700 хиляди лв., като собственият принос на община Плевен е около 115 000 лв. Останалата част от средствата са осигурени чрез поемането на дългосрочен дълг под формата на кредит от "Регионален фонд за градско развитие" АД и Банка ДСК АД – съфинансираща институция, след решение на Общинския съвет. 

БТА

По думите на Милев ремонтът на автогарата е бил наложителен, защото е можело тя да остане само автоспирка, тъй като не е отговаряла на изискванията. "Това означаваше, че близо 500 000 лв. приходи от нея щяха да изчезнат от бюджета на нашия град", поясни зам.-кметът. 

В резултат на основния ремонт сградата на автогарата е напълно обновена. Цялостно е променено разпределението на пътническия салон. Основният достъп до сградата е чрез въртяща се врата с обособени от двете й страни евакуационни изходи, осигурен е и достъп за хора с увреждания.

БТА

Подменени са дограмите, реновирана е системата за отопление, сградата е климатизирана, монтирана е нова осветителна инсталация.

В салона има помещение за майки с деца и за оказване на долекарска помощ. Изградена е нова стоманена навесна конструкция и са обособени новите сектори - осем за заминаващи и преминаващи автобуси и три -  за пристигащи автобуси. 

БТА

БТА